12 činjenica zbog kojih ćete još više zavoljeti i rajčice

8 ožujka, 2019

Rajčica je posebna u svakom pogledu, a nakon što pročitate ovih 12 zanimljivih činjenica, rajčice ćete zavoljeti još više!

 1. Prve rajčice u Europi bile su žute boje i zato su ih nazivali ‘pomo d’oro’, što u prijevodu znači ‘zlatna jabuka’.
 2. U početku je rajčica bila dio prehrane siromašnog talijanskog stanovništva no to se mijenja u 18. stoljeću kada su Talijani odlučili malo nadograditi skromne obroke s kruhom te ga nadjenuli rajčicom.
 3. Najpoznatija pizza Margherita nastala je u 19. stoljeću kada je kraljica Margherita di Savoia posjetila Napulj. Pizza majstor Raffaele Espositoa pripremio joj je svoj specijalitet te ga obogatio rajčicom, svježim bosiljkom i mozzarellom.
 4. Prema Guinnessovom rekordu najteža rajčica na svijetu teži gotovo 4 kg (3.906 kg). Uzgojio ju je Amerikanac Dan Sutherland, a nevjerojatan rekord zabilježen 30. kolovoza 2016.
 5. Rajčicu ne čuvajte u hladnjaku jer niska temperatura negativno utječe na njezinu teksturu koja postaje brašnasta, a okus slabi. Radije je čuvajte na sobnoj temperaturi jer sazrijevanjem se pojačava okus rajčice tako da je još ukusnija.
 6. Rajčice ubrzano gube vitamin C na sunčevom svjetlu, čak i kada prodire kroz prozor – zato ih čuvajte na tamnijem mjestu.
 7. Preporučena dnevna doza vitamina C za prosječnu odraslu osobu je oko 75 mg. 100 g rajčice sadrži oko 20 mg vitamina C tako da obavezno uvrstite nekoliko rajčica u svoj jelovnik.
 8. Najvrijedniji sastojak u rajčici je likopen koji je najsnažniji antioksidans za ljudski organizam. Njegova uloga je da deaktivira slobodne radikale koji mogu štetno utjecati na stanice našeg organizma. Rajčica ga sadrži najviše, a njegova apsorbcija još je snažnija kada je rajčica obrađena na visokim temperaturama.
 9. Prilikom kuhanja ne koristite aluminijsko posuđe jer kiselina iz rajčice ne reagira dobro s aluminijem. Korištenje aluminija čini kuhanu rajčicu gorčom i njezina crvena boja blijedi. Također, posuda može apsorbirati dio aluminija i kiselina u rajčici je može oštetiti i izblijeliti.
 10. Rajčica ima najviše komponenti umamija. Umami je japanska riječ koja u doslovnom prijevodu znači “prijatan ukus”. Umami predstavlja peti okus uz slatko, slano, gorko i ljuto, a djeluje zajedno s ostalim okusima pa ga nismo toliko svjesni. On je zapravo pojačivač okusa kojeg teško ili uopće ne identificiramo.
 11. 28. lipnja 1820. godine bio je dan kada je srušeno popularno vjerovanje da je rajčica otrovna. Američki pukovnik Robert Gibbon opovrgnuo je popularni mit u javnoj demonstraciji na stepenicama suda u Salemu u New Jerseyju, gdje je pred ruljom pojeo rajčicu bez ikakvih posljedica.
 12. U Ohiu u Americi rajčicu toliko obožavaju da je sok od rajčice proglašen službenim državnim pićem, a u New Yerseyju rajčica je ‘službeno povrće’.