Biotin ili vitamin B7 za ljepotu i zdravlje

8 ožujka, 2019

Biotin je B-kompleks koji je poznat i kao vitamin B7, vitamin H ili koenzim R. Često se naziva vitaminom ljepote jer kosu i kožu čini lijepom, zdravom i mladolikom, a odgovoran je i za pretvaranje hrane u energiju.

Za biotin zaista možemo sa sigurnošću reći da doprinosi našem organizmu, a Europska agencija za sigurnost hrane potvrdila je nekoliko zdravstvenih tvrdnji. Osim očuvanju kose, noktiju i kože, biotin djeluje kao koenzim za metabolizam masnih kiselina, aminokiselina i glukoze. Vrlo je važan za metabolizam bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata koje pretvara u energiju koja nam pomaže kod fizičkih aktivnosti. Doprinosi normalnom fiziološkom funkcioniranju tijela te živčanom i probavnom sustavu.

Zajedno s ostalim vitaminima iz B skupine pomaže pri obnavljanju mišića nakon tjelesnih aktivnosti i napornih fizičkih treninga. Posljedica toga je smanjenje upala i boli. Općenito je vrlo važan za pravilan rast i razvoj fetusa i djece pa je važno tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja konzumirati namirnice bogate biotinom. Vitamin B7 utječe i na povećanje razine dobrog kolesterola. Nužan je za očuvanje zdravlja živčanog sustava i pomaže kod očuvanja pamćenja koje se starenjem postepeno gubi te usporava nastavak demencije ili Alzheimerove bolesti.

Namirnice bogate biotinom

U organizam botin trebamo unositi putem hrane, a još jedna njegova dobra karakteristika je neosjetljivost na zrak, toplinu i svjetlo tako da hranu možemo čuvati i pripremati na razne načine bez gubitka biotina. Topiv je u vodi pa se ne skladišti u našem organizmu, ali bakterije u probavnom sustavu ga mogu proizvesti.

Izbor namirnica bogatih biotinom je ukusan i bogat, a samo neke od njih su: rajčice, bademi, batat, jaja (posebno žutanjak), luk, kikiriki, mrkva, orasi,cvjetača, losos, banane, kravlje mlijeko…

Manjak biotina je rijetkost upravo zato što je lako dosupan u mnogim namirnicama koje svakodnevno unosimo. Ukoliko ipak dođe do njegova pomanjkanja, neki od simptoma koji se mogu pojaviti su: dermatitis, slabljenje vlasi kose, probavne smetnje, slab apetit, umor i niska energija. S druge pak strane, unos prevelike količine biotina nema negativnih posljedica.

Preporučena dnevna doza biotina za odrasle žene i muškarce iznosi 30-100 mcg na dan (prema preporuci američke udruge Food and Nutrition Board). Za djecu se preporučuje sljedeće doziranje: 0-6 mj. doza je 5 mcg, 6 mj.-1. god. doza je 6 mcg; 1-3 god.; 8 mcg, 4-8 god: 12 mcg, 9-13 god.: 20 mcg i 14-18 god.: 25 mcg.

Za lakšu orijentaciju, jedna šalica rajčica sadrži 7.20 mcg biotina, dok primjerice jedna srednja banana ima 3 mcg. Stoga, navalite na omiljene rajčice!