Jesenski recepti koji će vas osvojiti

8 ožujka, 2019

Ništa ne miriše na jesen kao aromatična juha bogata povrćem koja će vas ugrijati na najukusniji način ili slatko-kiseli umak podrijetlom iz pikantne indijske kuhinje. Neka i vašu kuhinju ispune neodoljivi mirisi, ova dva jesenska recepta jedva čekamo isprobati!

Jesenska juha od rajčica i povrća

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 1 celer, nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 1-2 srednja krumpira, oguljena i narezana
  • 1 tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na male komadiće
  • 1L pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 pakiranje Rajska Sunstream cherry rajčica ili Rajska Campari, narezanih na male komadiće
  • Sos od rajčice po potrebi
  • 1 šalica sitne tjestenine po želji
  • ½ šalice smrznutog graška
  • Parmezan

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj zdjeli na srednje visokoj vatri. Dodajte luk, češnjak i celer. Kuhajte i miješajte 3 do 5 minuta ili dok namirnice ne omekšaju. Dodajte tikvice i papriku. Kuhajte i povremeno miješajte 4 do 5 minuta. Dodajte temeljac, krumpir, nasjeckane rajčice, sos od rajčica i 2 šalice hladne vode. Poklopite i nastavite kuhati na niskoj jačini vatre. Ostavite tako 10-ak minuta sve dok povrće ne omekša. Dodajte tjesteninu i grašak i kuhajte još 10-ak minuta dok tjestenina ne bude gotova. Poslužite uz naribani parmezan.

Chutney umak s rajčicama

Sastojci:

  • 1kg rajčica, oguljenih i narezanih
  • 750g jabuka, oguljenih i narezanih
  • 375g smeđeg šećera
  • 250g narezanog luka
  • 250g grožđica
  • 1 zelena paprika, narezana i nasjeckana
  • 350ml balzamičkog octa

Priprema:

Sve sastojke stavite u veliku posudu i kuhajte na srednjoj jačini vatre. Povremeno promiješajte dok se šećer ne otopi. Kuhajte smjesu u otkivenoj posudi 45-50 minuta sve dok jabuke ne omekšaju. Ohladite i ulijte smjesu u steriliziranu staklenu posudu. Umak poslužite uz razna jela, sireve ili jednostavno namažite na kruh i uživajte.