Slasni recepti za maštoviti blagdanski stol
Maštoviti i slasni recepti blagdanski stol će obogatiti svježinom ali i zagrijati cijelu obitelj u zimsko vrijeme. Neka ovog Božića cijela kuća zamiriše po rajčicama i oduševi sve vaše goste.
Tart s rajčicama na talijanski način (Torta di Pomodori)
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- Prstohvat soli
- 1 žlica nasjeckanih Harmony rajčica
- 140 g maslaca
- 5-6 žlica hladne vode
Sastojci za punjenje:
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- 500 g cherry rajčica, narezanih na polovice
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice vinskog octa
- Sol i papar
- Nasjeckani origano
- 200 grama ricotte
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Rastopite maslac, dodajte šećer i zavrijte na visokoj vatri sve dok ne poprimi zlatnu boju.
- Odmaknite sa štednjaka i ubacite češnjak, vinski ocat, sir i rajčice, lagano prokuhajte i dodajte sol i papar.
- Poslažite rajčice na dno kalupa za torte promjera 23 cm.
- Za tijesto izmijesite brašno, rajčice i maslac, zatim dodajte vode i mijesite no pazite da smjesa ne postane ljepljiva. Razvaljajte u krug promjera 25 cm i prekrijte rajčica koje ste prethodno poslagali na kalup za pečenje. Ulijte smjesu za punjenje.
- Pecite u pećnici 25-30 minuta sve dok ne poprimi zlatnu boju. Na kraju posipajte origanom i servirajte.
Božićni caprese vijenac
Sastojci:
- 750 g Sunstream cherry rajčica
- 2 šalice svježeg bosiljka
- 1/3 šalice tostiranih macadamia oraha
- 1/3 šalica ribanog parmezana
- 1/4 šalica maslinovog ulja
- 3 čajne žličice limunovog soka
- 1 režanj nasjeckanog češnjaka
- 200g bocconcini mozzarelle (malih kuglica)
Priprema:
- Pomoću malog nazubljenog noža odrežite 5 mm od vrha svake rajčice. Koristite čajnu žličicu, pažljivo izbacite sjeme i membranu iz svake rajčice. Položite rajčice na papirnati ručnik tako da odrezani dio bude okrenut prema dnu.
- Uklonite listove bosiljka sa stabljike kako biste napravili vijenac – odvojite oko 1 šalicu listova.
- Orahe ubacite u blender sve dok ih fino ne nasjeckate, a zatim im dodajte 3/4 šalice listova bosiljka, parmezan, ulje, limunov sok i češnjak. Miksajte dok ne nastane pasta te začinite s malo soli i papra. Prebacite smjesu u plastičnu vrećicu kojoj ćete odrezati vrh za cca. 1 cm. Istisnite smjesu u rajčice i napunite no ne skroz do vrha. U svaku rajčicu lagano uklopite po jednu bocconcini mozzarellu.
- Aranžirajte zajedno s listovima bosiljka u oblik božićnog vijenca.
Božićna juha s rajčicama
Sastojci:
- 180g lisnatog tijesta
- 1 razmućeno jaje
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 1kg svježih, nasjeckanih rajčica
- 1 čajna žličica curryja u prahu
- 1 režanj nasjeckanog češnjaka
- 3 žlice paste od rajčice
- 500ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 250g miksa raznog povrća za juhu, narezanog na male komadiće
- 4 žlice creme fraiche ili druge alternative
- Peršin
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 C. Lisnato tijesto izrežite u oblik zvjezdica i ostalih blagdanskih oblika po želji te ih s obje strane premažite jajem. Pecite 20 minuta u pećnici.
- Zagrijte maslinovo ulje i popržite luk zajedno s rajčicama 5 minuta.
- Dodajte curry, češnjak i pastu od rajčice. Kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte temeljac i ostavite da zavrije, a nakon toga dodatnih 5 minuta kuhajte juhu na laganoj vatri.
- Izblendajte juhu sa štapnim mikserom i vratite za zakuha. Dodajte povrće i kuhajte još 2 minute. Dodajte creme fraiche te začinite s malo soli i papra.
- Servirajte u tanjuru, na vrh položite zvijezdu od tijesta i posipajte s malo peršina.