Slasni recepti za maštoviti blagdanski stol

6 ožujka, 2019

Maštoviti i slasni recepti blagdanski stol će obogatiti svježinom ali i zagrijati cijelu obitelj u zimsko vrijeme. Neka ovog Božića cijela kuća zamiriše po rajčicama i oduševi sve vaše goste.

Tart s rajčicama na talijanski način (Torta di Pomodori)

Sastojci za tijesto:

  • 250 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica nasjeckanih Harmony rajčica
  • 140 g maslaca
  • 5-6 žlica hladne vode

Sastojci za punjenje:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 500 g cherry rajčica, narezanih na polovice
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice vinskog octa
  • Sol i papar
  • Nasjeckani origano
  • 200 grama ricotte

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Rastopite maslac, dodajte šećer i zavrijte na visokoj vatri sve dok ne poprimi zlatnu boju.
  2. Odmaknite sa štednjaka i ubacite češnjak, vinski ocat, sir i rajčice, lagano prokuhajte i dodajte sol i papar.
  3.  Poslažite rajčice na dno kalupa za torte promjera 23 cm.
  4. Za tijesto izmijesite brašno, rajčice i maslac, zatim dodajte vode i mijesite no pazite da smjesa ne postane ljepljiva. Razvaljajte u krug promjera 25 cm i prekrijte rajčica koje ste prethodno poslagali na kalup za pečenje. Ulijte smjesu za punjenje.
  5. Pecite u pećnici 25-30 minuta sve dok ne poprimi zlatnu boju. Na kraju posipajte origanom i servirajte.

Božićni caprese vijenac

Sastojci:

  • 750 g Sunstream cherry rajčica
  • 2 šalice svježeg bosiljka
  • 1/3 šalice tostiranih macadamia oraha
  • 1/3 šalica ribanog parmezana
  • 1/4 šalica maslinovog ulja
  • 3 čajne žličice limunovog soka
  • 1 režanj nasjeckanog češnjaka
  • 200g bocconcini mozzarelle (malih kuglica)

Priprema:

  1.  Pomoću malog nazubljenog noža odrežite 5 mm od vrha svake rajčice. Koristite čajnu žličicu, pažljivo izbacite sjeme i membranu iz svake rajčice. Položite rajčice na papirnati ručnik tako da odrezani dio bude okrenut prema dnu.
  2. Uklonite listove bosiljka sa stabljike kako biste napravili vijenac – odvojite oko 1 šalicu listova.
  3. Orahe ubacite u blender sve dok ih fino ne nasjeckate, a zatim im dodajte 3/4 šalice listova bosiljka, parmezan, ulje, limunov sok i češnjak. Miksajte dok ne nastane pasta te začinite s malo soli i papra. Prebacite smjesu u plastičnu vrećicu kojoj ćete odrezati vrh za cca. 1 cm. Istisnite smjesu u rajčice i napunite no ne skroz do vrha. U svaku rajčicu lagano uklopite po jednu bocconcini mozzarellu.
  4. Aranžirajte zajedno s listovima bosiljka u oblik božićnog vijenca.

Božićna juha s rajčicama

Sastojci:

  • 180g lisnatog tijesta
  • 1 razmućeno jaje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 1kg svježih, nasjeckanih rajčica
  • 1 čajna žličica curryja u prahu
  • 1 režanj nasjeckanog češnjaka
  • 3 žlice paste od rajčice
  • 500ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 250g miksa raznog povrća za juhu, narezanog na male komadiće
  • 4 žlice creme fraiche ili druge alternative
  • Peršin

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 C. Lisnato tijesto izrežite u oblik zvjezdica i ostalih blagdanskih oblika po želji te ih s obje strane premažite jajem. Pecite 20 minuta u pećnici.
  2.  Zagrijte maslinovo ulje i popržite luk zajedno s rajčicama 5 minuta.
  3. Dodajte curry, češnjak i pastu od rajčice. Kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte temeljac i ostavite da zavrije, a nakon toga dodatnih 5 minuta kuhajte juhu na laganoj vatri.
  4.  Izblendajte juhu sa štapnim mikserom i vratite za zakuha. Dodajte povrće i kuhajte još 2 minute. Dodajte creme fraiche te začinite s malo soli i papra.
  5. Servirajte u tanjuru, na vrh položite zvijezdu od tijesta i posipajte s malo peršina.