Začinite jesen uz pekmez od rajčice

8 ožujka, 2019

Rajčice su savršeni kandidati za ukusan i neodoljiv džem ili pekmez. U kombinaciji s cimetom, klinčićem, chillijem i jabukama čine sočnu delikatesu od koje se nećete tako lako odvojiti. Pripremili smo vam dva fantastična recepta uz koja ćete dodatno začiniti početak jeseni.

Pikantni džem od rajčica s chillijem

Sastojci:

  • 3 kg rajčica iznimno sočnog i intenzivnog okusa (naša preporuka su Campari ili Sunstream)
  • 2 šalice šećera
  • 2 žlice iscijeđenog limunovog soka
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 2 žličice chillija u listićima
  • 1 žličica soli
  • Pola žličice mljevenog cimeta
  • ¼ žličice mljevenog kima
  • ¼ žličice mljevenih klinčića
  • 2 žlice tekućeg pektina (ako ga koristite)

Priprema:

Narezane rajčice ubacite u veliku zdjelu zajedno s ostalim sastojcima i kuhajte na srednjoj jačini vatre povremeno miješajući sve dok ne zavrije. Smanjite vatru i lagano kuhajte sve dok smjesa ne poprimi gustu teksturu džema, za što će vam trebati otprilike dva sata. Ako koristite pektin, dodajte ga na samome kraju i lagano kuhajte jednu minutu. Džem ulijte u vruće i sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohladi minimalno 6 sati.

Pekmez od rajčica i jabuka

Sastojci:

  • 2 kg rajčice
  • 500 g jabuka
  • 1 kg šećera (možete ga staviti više ili manje, ovisno koliku slatkoću želite postići)
  • Sok od jednog limuna
  • Želatina
  • Malo mljevenog cimeta

Priprema:

Narežite rajčice, a jabuke očistite od koštica i peteljki, narežite te zajedno s rajčicama ubacite u zdjelu. Kuhajte na srednjoj jačini vatre sve dok ne omekšaju. Izblendajte smjesu, dodajte ostale sastojke i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Pekmez ulijte u vruće i sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohladi.