Začinite jesen uz pekmez od rajčice
Rajčice su savršeni kandidati za ukusan i neodoljiv džem ili pekmez. U kombinaciji s cimetom, klinčićem, chillijem i jabukama čine sočnu delikatesu od koje se nećete tako lako odvojiti. Pripremili smo vam dva fantastična recepta uz koja ćete dodatno začiniti početak jeseni.
Pikantni džem od rajčica s chillijem
Sastojci:
- 3 kg rajčica iznimno sočnog i intenzivnog okusa (naša preporuka su Campari ili Sunstream)
- 2 šalice šećera
- 2 žlice iscijeđenog limunovog soka
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 2 žličice chillija u listićima
- 1 žličica soli
- Pola žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice mljevenog kima
- ¼ žličice mljevenih klinčića
- 2 žlice tekućeg pektina (ako ga koristite)
Priprema:
Narezane rajčice ubacite u veliku zdjelu zajedno s ostalim sastojcima i kuhajte na srednjoj jačini vatre povremeno miješajući sve dok ne zavrije. Smanjite vatru i lagano kuhajte sve dok smjesa ne poprimi gustu teksturu džema, za što će vam trebati otprilike dva sata. Ako koristite pektin, dodajte ga na samome kraju i lagano kuhajte jednu minutu. Džem ulijte u vruće i sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohladi minimalno 6 sati.
Pekmez od rajčica i jabuka
Sastojci:
- 2 kg rajčice
- 500 g jabuka
- 1 kg šećera (možete ga staviti više ili manje, ovisno koliku slatkoću želite postići)
- Sok od jednog limuna
- Želatina
- Malo mljevenog cimeta
Priprema:
Narežite rajčice, a jabuke očistite od koštica i peteljki, narežite te zajedno s rajčicama ubacite u zdjelu. Kuhajte na srednjoj jačini vatre sve dok ne omekšaju. Izblendajte smjesu, dodajte ostale sastojke i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Pekmez ulijte u vruće i sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se ohladi.