Rajčice i sir: Neraskidiva veza koja oduševljava
Rajčica je odlična u brojnim kombinacijama, a neke namirnice daju najbolje od svojih okusa kada ih kombiniramo zajedno. Rajčice i sir imaju neraskidivu vezu, a njihova sinergija okusa uvijek osvaja naša nepca.
Dok aromatični parmezan zaokružuje tjesteninu u umaku od rajčice, pizza je nezamisliva bez lagane mozzarelle, a bogat okus feta sira sjajan je u svakoj salati. Saznajte više o omiljenim sirevima, a na kraju smo vam pripremili i dva ukusna recepta.
Mozzarella
Mozzarella je polumeki, masni kravlji sir nastao u Italiji za vrijeme vladanja Rimljana. Karakteristična je po svojoj elastičnoj i glatkoj strukturi i za razliku od ostalih sireva, prilikom termičke obrade nije jako rastezljiva te sadrži visok postotak vode. Naći ćete je u malim pakiranjima u vlastitoj sirutki zbog očuvanja svježine. Blagog je okusa po mlijeku stoga se odlično slaže s brojnim jelima, a najčešće u pizzi. Proizvodi se od kravljeg ili bivoljeg mlijeka, a mozzarellu od bivoljeg mlijeka počeli su proizvoditi redovnici samostana San Lorenzo di Capua na jugu Italije još u 3. stoljeću.
Najprestižnija je “Mozzarella di Bufala Campana” koja se proizvodi od aromatičnog mlijeka poludivlje ženke vodenog bivola Bubalus bubalis, a poznata je po bogatijem i intenzivnijem okusu. Ova vrsta zaštićena je oznakama izvornog podrijetla i kvalitete u propisima Europske unije i smije se proizvoditi samo u određenim mjestima u talijanskim regijama Campania, Lazio, Apulia i Molise, prema izvornoj recepturi i na točno određen način.
Feta sir
Feta je tradicionalni meki i blago slani grčki sir koji se proizvodi od najmanje 70% ovčjeg i 30% kozjeg mlijeka. Ova receptura zaštićena je od 2005. godine i smije biti proizvedena samo u Grčkoj. Ako se takav sir proizvodi u nekoj drugoj zemlji, ne smije se zvati feta. Prema tradicionalnoj recepturi proizvodi se od nepasteriziranog mlijeka no u posljednje vrijeme sve češće se koristi pasterizirano mlijeko. Feta sir čuva se u salamuri što rezultira lagano slanim okusom te čuva izvornu mekoću i blagost sira. Nakon cijeđenja sir je sklon sušenju i mrvljenju. Postoje dvije vrste feta sira – meki koji je manje slan i bogatijeg okusa te tvrdi koji je intenzivniji i slaniji. Često se upotrebljava u mediteranskoj kuhinji, a idealan je za razne salate.
Parmezan
Parmezan je tvrdi, izuzetno aromatičan kravlji sir koji potječe iz talijanske pokrajine Parma još od davnog 13. stoljeća i jedan je od najcjenjenijih tvrdih sireva. Ime parmezan danas je sinonim za sve talijanske tvrde sireve, ali samo sir proizveden u regijima Parme, Reggio Emilia, Modena i Bologna prema izvornoj recepturi i u strogo kontoliranim uvjetima smije se nazivati parmezanom. Proizvodnja parmezana složena je i dugotrajna, a za samo jedan kilogram ovog delikatesnog sira potrebno je čak 16 litara mlijeka. Zrenje traje minimalno jednu godinu, a samo oni sirevi koji u potpunosti zadovoljavaju stroge uvjete smiju nositi ime “Grana Parmigiano Reggiano”. Okus mu je intenzivan i bogat s prepoznatljivim voćnim notama, a tekstura tvrda i zrnata te se lomi i puca i listićima. Najbolje ga je ribati neposredno prije konzumacije jer u suprotnom gubi aromu, a čuvajte ga u hladnjaku i nikako ga ne zatvarajte u PVC ili ALU folije jer u njima također gubi na kvaliteti i okusu.
U nastavku vam donosimo dva fantastična recepta…
Grčka salata sa feta sirom
Sastojci za salatu:
- 1 pakiranje Rajska Sunstream cherry rajčica
- 1 svježi krastavac, narezan na kolutiće koje ste zatim prerezali na pola
- 100 g maslina, narezanih na male kolutiće
- Pola crvenog luka, narezanog na tanke kriške
- Malo izmrvljenog feta sira
- Sastojci za preljev:
- 2 žlice aceto balsamica
- Sok od pola limuna
- 1 žličica sušenog origana
- Malo soli i papra
- Pola žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Pomiješajte u zdjeli rajčice, krastavce, masline i luk, a na vrh posipajte feta sir. U maloj zdjelici napravite preljev tako da pomiješate sve sastojke.
- Lagano prelijte salatu preljevom i uživajte.
Panzerotti s mozzarellom
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 1 žličica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- Malo maslinova ulja
- Sastojci za punjenje:
- 200 ml umaka za pizzu
- 1 pakiranje nasjecknih Bumbolino cherry rajčica
- 200 g mozzarelle
- 1 vrećica parmezana
- Bosiljak
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 20 g krušnih mrvica
- Malo parmezana
- 50 ml mlijeka
Priprema:
- U zdjelu prosijte brašno, dodajte kvasac i sol te promiješajte. Dodajte maslinovo ulje, 150 ml mlake vode i izmiksajte na srednoj brzini dok smjesa ne postane kompaktna. Oblikujte kuglu, nauljite je i ostavite u hladnjaku na 24 sata.
- Kada se tijesto dignulo, premijesite ga još barem dva puta i oblikujte u štrucu. Režite kriške debljine oko 4-5 cm i zatim ih razvaljate u tanje krugove.
- Na jednu polovicu razvaljanog kruga od tijesta slažite: umak od rajčice, mozzarellu, parmezan, cherry rajčice i bosiljak. Rubove tijesta premažite vodom, preklopite i prstima utisnite rubove. Panzerotte slažite na limu s papirom za pečenje i premažite smjesom za premazivanje. Pecite u pećnici 15-ak minuta na 200°C.