Rajčice i sir: Neraskidiva veza koja oduševljava

5 ožujka, 2019

Rajčica je odlična u brojnim kombinacijama, a neke namirnice daju najbolje od svojih okusa kada ih kombiniramo zajedno. Rajčice i sir imaju neraskidivu vezu, a njihova sinergija okusa uvijek osvaja naša nepca.

Dok aromatični parmezan zaokružuje tjesteninu u umaku od rajčice, pizza je nezamisliva bez lagane mozzarelle, a bogat okus feta sira sjajan je u svakoj salati. Saznajte više o omiljenim sirevima, a na kraju smo vam pripremili i dva ukusna recepta.

Mozzarella

Mozzarella je polumeki, masni kravlji sir nastao u Italiji za vrijeme vladanja Rimljana. Karakteristična je po svojoj elastičnoj i glatkoj strukturi i za razliku od ostalih sireva, prilikom termičke obrade nije jako rastezljiva te sadrži visok postotak vode. Naći ćete je u malim pakiranjima u vlastitoj sirutki zbog očuvanja svježine. Blagog je okusa po mlijeku stoga se odlično slaže s brojnim jelima, a najčešće u pizzi. Proizvodi se od kravljeg ili bivoljeg mlijeka, a mozzarellu od bivoljeg mlijeka počeli su proizvoditi redovnici samostana San Lorenzo di Capua na jugu Italije još u 3. stoljeću.

Najprestižnija je “Mozzarella di Bufala Campana” koja se proizvodi od aromatičnog mlijeka poludivlje ženke vodenog bivola Bubalus bubalis, a poznata je po bogatijem i intenzivnijem okusu. Ova vrsta zaštićena je oznakama izvornog podrijetla i kvalitete u propisima Europske unije i smije se proizvoditi samo u određenim mjestima u talijanskim regijama Campania, Lazio, Apulia i Molise, prema izvornoj recepturi i na točno određen način.

Feta sir

Feta je tradicionalni meki i blago slani grčki sir koji se proizvodi od najmanje 70% ovčjeg i 30% kozjeg mlijeka. Ova receptura zaštićena je od 2005. godine i smije biti proizvedena samo u Grčkoj. Ako se takav sir proizvodi u nekoj drugoj zemlji, ne smije se zvati feta. Prema tradicionalnoj recepturi proizvodi se od nepasteriziranog mlijeka no u posljednje vrijeme sve češće se koristi pasterizirano mlijeko. Feta sir čuva se u salamuri što rezultira lagano slanim okusom te čuva izvornu mekoću i blagost sira. Nakon cijeđenja sir je sklon sušenju i mrvljenju. Postoje dvije vrste feta sira – meki koji je manje slan i bogatijeg okusa te tvrdi koji je intenzivniji i slaniji. Često se upotrebljava u mediteranskoj kuhinji, a idealan je za razne salate.

Parmezan

Parmezan je tvrdi, izuzetno aromatičan kravlji sir koji potječe iz talijanske pokrajine Parma još od davnog 13. stoljeća i jedan je od najcjenjenijih tvrdih sireva. Ime parmezan danas je sinonim za sve talijanske tvrde sireve, ali samo sir proizveden u regijima Parme, Reggio Emilia, Modena i Bologna prema izvornoj recepturi i u strogo kontoliranim uvjetima smije se nazivati parmezanom. Proizvodnja parmezana složena je i dugotrajna, a za samo jedan kilogram ovog delikatesnog sira potrebno je čak 16 litara mlijeka. Zrenje traje minimalno jednu godinu, a samo oni sirevi koji u potpunosti zadovoljavaju stroge uvjete smiju nositi ime “Grana Parmigiano Reggiano”. Okus mu je intenzivan i bogat s prepoznatljivim voćnim notama, a tekstura tvrda i zrnata te se lomi i puca i listićima. Najbolje ga je ribati neposredno prije konzumacije jer u suprotnom gubi aromu, a čuvajte ga u hladnjaku i nikako ga ne zatvarajte u PVC ili ALU folije jer u njima također gubi na kvaliteti i okusu.

U nastavku vam donosimo dva fantastična recepta…

Grčka salata sa feta sirom

Sastojci za salatu:

  • 1 pakiranje Rajska Sunstream cherry rajčica
  • 1 svježi krastavac, narezan na kolutiće koje ste zatim prerezali na pola
  • 100 g maslina, narezanih na male kolutiće
  • Pola crvenog luka, narezanog na tanke kriške
  • Malo izmrvljenog feta sira
  • Sastojci za preljev:
  • 2 žlice aceto balsamica
  • Sok od pola limuna
  • 1 žličica sušenog origana
  • Malo soli i papra
  • Pola žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Pomiješajte u zdjeli rajčice, krastavce, masline i luk, a na vrh posipajte feta sir. U maloj zdjelici napravite preljev tako da pomiješate sve sastojke.
  2. Lagano prelijte salatu preljevom i uživajte.

Panzerotti s mozzarellom

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • Malo maslinova ulja
  • Sastojci za punjenje:
  • 200 ml umaka za pizzu
  • 1 pakiranje nasjecknih Bumbolino cherry rajčica
  • 200 g mozzarelle
  • 1 vrećica parmezana
  • Bosiljak

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 20 g krušnih mrvica
  • Malo parmezana
  • 50 ml mlijeka

Priprema:

  1. U zdjelu prosijte brašno, dodajte kvasac i sol te promiješajte. Dodajte maslinovo ulje, 150 ml mlake vode i izmiksajte na srednoj brzini dok smjesa ne postane kompaktna. Oblikujte kuglu, nauljite je i ostavite u hladnjaku na 24 sata.
  2. Kada se tijesto dignulo, premijesite ga još barem dva puta i oblikujte u štrucu. Režite kriške debljine oko 4-5 cm i zatim ih razvaljate u tanje krugove.
  3. Na jednu polovicu razvaljanog kruga od tijesta slažite: umak od rajčice, mozzarellu, parmezan, cherry rajčice i bosiljak. Rubove tijesta premažite vodom, preklopite i prstima utisnite rubove. Panzerotte slažite na limu s papirom za pečenje i premažite smjesom za premazivanje. Pecite u pećnici 15-ak minuta na 200°C.